ailenizden ayrılıp bambaşka bir şehirde üniversite okumaktan bahseder misiniz? artıları ve eksileri nelerdir? tercih döneminde bu yorumlara ihtiyacımız olacak
başka şehirde üniversite okumak
8 Cevap, 969 Görüntülenme
Bence çok güzel . Tabiki zorlukları oluyor. İlk gittiğin zaman kendini çok yalnız hissediyorsun çünkü sadece aileni değil aynı zamanda arkadaşlarını da bırakmış oluyorsun . Gözünde büyüyor biraz yeni şehir , hiç tanımadığın insanlar , daha önce hiç yaşamadığın bir tecrübe. Ama zamanla alışılıyor ve kendi başına bir yerde yaşadığını görmek , kendi kendine zorluklarla mücadele etmek , yeni tecrübeler edinmek seni hayata karşı çok daha güçlü kılıyor. Artıları bunlar ayrıca daha özgür oluyorsun bu bir gerçek. Kendinle ilgili tüm kararları sen nasıl istiyorsan o şekilde alıyorsun kimseye sormak ya da bir şeyler için izin almak zorunda olmuyorsun. Eksi yönleri ise aile evinde olduğun gibi rahat olamıyorsun . Özellikle yurtta kalıyorsan oda arkadaşın iyi mi olacak kötü mü olacak seçemiyorsun yaşadığın yerde evdeki rahatlığı sağlayamıyorsun. Bir de maddi açıdan evdeki kadar rahat olmuyorsun özellikle ilk aylarda tam bir düzene oturtmamışken çok fazla harcamalar oluyor. Ama bunlar halledilmeyecek şeyler değil . Eğer şehir dışında okumam isteyenler varsa kesinlikle bu deneyimi yaşasınlar derim.
Hukuk Öğrencisi
-İmza yetkili tarafından yazılmıştır. Yetkili "Buya"
Annemle birlikteyim ve kiralar aşırı derece pahalı farklı bir yerde üniversite okumak çok zor olur bu nedenle olduğum şehirde okumak yapabileceğim tek çare işin kötü tarafı seçenek kısıtlı olduğu için puanım ve sıralamam iyi olmalı aileden uzakta yaşamak çok sıkıntılıdır sürekli işin düşebilir ama yapmayı cesaret edip başaranlara helal olsun derim
Özgürlüğüme aşırı düşkün bir kişi olarak bence özgürlük açısından aşırı güzel bişi. Kendi bütçeni düzenliyorsun, yapman gereken gitmen gereken yerlere tek başına gitme deneyimi yaşıyorsun karar verme yetini geliştiriyorsun. Yeni bir şehir yeni insanlar yeni mekanlar keşfediyorsun. Özgürlüğüme düşkün olduğum kadar aşırı özleyen de biriyim ailemi aile ortamını yaşadığım yeri oradaki arkadaşlarımı falan çok özlemiştim ama bunlara rağmen bile imkanı olan herkesin üniversiteyi mutlaka il dışında okumasını öneririm.
Yurtta kalmak ayrı eve çıkmak ya da apartta kalmak gibi şeyler bazen çok sıkıntılı olabiliyor. Hepsinin ayrı zorlukları var ama zamanla alışıyorsunuz düzeniniz oturuyor.
Devletin yaptığı yurda adım atmadıkça iyi
(03-21-2023, 09:26 PM)İremss Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Bence çok güzel . Tabiki zorlukları oluyor. İlk gittiğin zaman kendini çok yalnız hissediyorsun çünkü sadece aileni değil aynı zamanda arkadaşlarını da bırakmış oluyorsun . Gözünde büyüyor biraz yeni şehir , hiç tanımadığın insanlar , daha önce hiç yaşamadığın bir tecrübe. Ama zamanla alışılıyor ve kendi başına bir yerde yaşadığını görmek , kendi kendine zorluklarla mücadele etmek , yeni tecrübeler edinmek seni hayata karşı çok daha güçlü kılıyor. Artıları bunlar ayrıca daha özgür oluyorsun bu bir gerçek. Kendinle ilgili tüm kararları sen nasıl istiyorsan o şekilde alıyorsun kimseye sormak ya da bir şeyler için izin almak zorunda olmuyorsun. Eksi yönleri ise aile evinde olduğun gibi rahat olamıyorsun . Özellikle yurtta kalıyorsan oda arkadaşın iyi mi olacak kötü mü olacak seçemiyorsun yaşadığın yerde evdeki rahatlığı sağlayamıyorsun. Bir de maddi açıdan evdeki kadar rahat olmuyorsun özellikle ilk aylarda tam bir düzene oturtmamışken çok fazla harcamalar oluyor. Ama bunlar halledilmeyecek şeyler değil . Eğer şehir dışında okumam isteyenler varsa kesinlikle bu deneyimi yaşasınlar derim. (03-21-2023, 10:15 PM)lilipoine Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Özgürlüğüme aşırı düşkün bir kişi olarak bence özgürlük açısından aşırı güzel bişi. Kendi bütçeni düzenliyorsun, yapman gereken gitmen gereken yerlere tek başına gitme deneyimi yaşıyorsun karar verme yetini geliştiriyorsun. Yeni bir şehir yeni insanlar yeni mekanlar keşfediyorsun. Özgürlüğüme düşkün olduğum kadar aşırı özleyen de biriyim ailemi aile ortamını yaşadığım yeri oradaki arkadaşlarımı falan çok özlemiştim ama bunlara rağmen bile imkanı olan herkesin üniversiteyi mutlaka il dışında okumasını öneririm. benim için en zor kısmı sanırım rahatlık sıkıntısı olurdu, aile evinde yaşamaya o kadar alıştım ki. ama diğer yandan hayata adım atmak kendi ayakların üstünde durabilmeye çalışmak açısından aklımı cezbeden bir konu (03-21-2023, 09:45 PM)Ertan Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Annemle birlikteyim ve kiralar aşırı derece pahalı farklı bir yerde üniversite okumak çok zor olur bu nedenle olduğum şehirde okumak yapabileceğim tek çare işin kötü tarafı seçenek kısıtlı olduğu için puanım ve sıralamam iyi olmalı aileden uzakta yaşamak çok sıkıntılıdır sürekli işin düşebilir ama yapmayı cesaret edip başaranlara helal olsun derim (03-21-2023, 10:47 PM)Buya Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Devletin yaptığı yurda adım atmadıkça iyi ayrı eve çıkmak imkansız gibi bir şey. ırmağının akışına *lürüm türkiyem, zaten başka şans vermiyorsun <3
başka şehir değil ilçede kalıyorken merkeze okumaya gittim ama yine de merkezi hiç bilmediğim için bana bambaşka bi şehir gibi gelmişti o yüzden yine de yazmak istedim
ilk üniversiteyi kazandığımı anladıktan sonra arkadaşımı aramıştım hadi yurt başvurumuzu yapalım diye o evini çok sevdiği için hiç yapmadı bile ve şu an mutlu da ama ben başvurdum ve onaylandı ve iyi ki başvurdum neysw sonra ilk gittiğim gün babam beni bıraktı sonra eve döndü o an ilk defa bir şeyleri yanımda birileri olmadan yapmam gerektiğini anladım dışarı çıktım hiç bi yeri bilmiyorken ama yine dw güzeldi yeni bir yer yeni keşfedilecek mekan belki daha ucuz bulduğun market bunlar heyecan vericiydi eğer kendi çevrende az da olsa kısıtlanıyorsan özgürlük açısından da on numara bi şey yani çünkü ben ailemden ziyade hep çevremden umursamasam da bi baskı şey vardı bu üzüyordu yoruyordu ama gittiğim yerde hiç bir tanıdığımım olmaması çok güzeldi ilk defa bir şey yaparken bu kadar rahattım hatta yine ilk gün yurdun kapanmasına doğru çıktım parkta oturdum nefes aldım şöyle ilk defa bu kadar rahat almıştım uzun süre not:abarttığımı düşünebilirsiniz ama düşünmeyin çünkü benim biraz kuşkuyla gitmeye karar verdiğim ama sonrasından iyi ki dediğim bir şeydi üniversite ve yurdum çok konuştum kaçtım bb
Özgürlük + sorumluluk
Yeni şehre gitmedim ama üniversitem evime uzak olduğu için yurtta kaldım. Bizimki üniversitenin kendi yurdu olduğu için oldukça rahattık. Gece 22.00-00.00 arasında yoklama alınıyordu. Eğer yoklama saatine yetişemezsen ayda 5 kere geç yoklaması verebiliyorduk 00.00-04.00 arasında. cuma ve cumartesi günleri yoklama yoktu. Diğer yurtların standartlarını bilmiyorum elbet. Ama bizimkinin avantajı YOKLAMAYI VERDİKTEN SONRA YURTTAN ÇIKABİLİYORDUK. Kütüphane 7/24 açık, kantinler de gece 1e kadar falan açık olunca istediğin gibi çıkabiliyordun. İstersen kampüsten de çıkabilirsin kimse bir şey demiyor. Mis gibiydi. O nedenle yurtta kalan çoğu arkadaşıma göre çok güzel bir öğrencilik dönemi geçirdim.
Ancak burada orda arkadaşı sorunu devreye giriyor. Ben şanslı kesimdeniö, 5 yıl boyunca aynı kızlarla odamızı paylaştık. Hem düşünce yapımız hem karakterimiz çok benzediği için hiç sorunsuz 5 yıl geçirdik. Ancak yurtta 2 sene üst üste aynı odada kalan sayısı çok azdı diyebilirim. Hatta birbirinden yemek saklayanlar falan vardı, hala çok şaşırıyorum diyebilirim. Bir de dışarda çok iyi anlaştığın insan ile aynı odada/evde kalmak çok başka şeyler onu öğreniyor insan. İlk senemizde aynı odada kaldığımız kızlardan biri çok tatlı, muhabbet etmeyi hepimizin sevdiği birisiydi ama aynı odada kalmaya uygun değildi. Bu biraz evlilik meselesine benziyor. Çoğu insan sevdiği kişinin yalnızca dışarda insan içindeki halini biliyor. Evdeki davranışları çok farklı olabilir, bu nedenle 1-2 sene içinde boşanan çiftler görüyoruz zaten. Bir de temizlik meselesi var ki itiraf etmeliyim karşılaşacağınız en pis yerler genelde kadınların çoğunlukta olduğu yerlerdir. Yani tuvalet ve banyolarda karşılaşabileceklerinize karşı hazırlıklı olun. Eğer yurtta mutfak varsa o da bu kategoriye dahil... He bana soracak olursanız dediğim gibi çok mutlu bir 5 yıl geçirdim. Odamız oldukça demokratikti, çoğu şeye oylama yaparak karar veriyorduk. Eğer birisi ciddi ve mantıklı bir açıklama ile bir şeyi istemiyorsa oylamaya bile sunmuyorduk. Yurt/Ev karşılaştırması yapacak olursak ben yurdu tercih ederim çünkü temizliği hiç sevmem, üstelik ders çalışmanız gereken zamanlarda temizlik yapmanız da gerekebiliyor. Bu nedenle anlaşamayan çok ev arkadaşı oluyor. Bir de artan fiyatları göz önünde bulundurursak ev arkadaşı olmadan eve çıkmak çok zor görünüyor. Aileden ayrı kalmanın bir avantajı da parayı kullanmayı öğrenmeniz. Başta sıkıntı yaşasanız da bir süre sonra paranızı idare etmeyi öğreniyorsunuz. Ayrıca arkadaş çevrinize yakın olduğunuz için sosyal aktivitelere daha fazla katılabiliyorsunuz. Aileniz ne kadar anlayışlı olsa da ayrı yaşamak kadar rahat olamazsınız diyebilirim. Bir de genellikle yol derdiniz olmuyor, bu da gün içinde çok zaman kazandırıyor. Henüz aklıma gelen başka bir şey yok ama olursa eklemelerimi yaparım. |
Şu anda bu konuyu okuyanlar: 7 Ziyaretçi